Komende diensten/activiteiten

God is een roepstem die soms werkelijkheid wordt
Woensdag 18 November 2020, 20:00
Hits : 97
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
God is een roepstem die soms werkelijkheid wordt
Inleider: Pieter Huiser
 
Pieter Huiser gaat iets vertellen over John D. Caputo. Een Amerikaanse filosoof/theoloog. Hij heeft een boeiende visie op het wel of niet-bestaan van God.
In veel discussies over het bestaan van God gaan er twee dingen mis:
- ten eerste vooronderstelt men vaak een bepaald idee over wie of wat God is. Meestal dat God een almachtige, alwetende en ultiem liefhebbende persoon is;
- ten tweede gaat men uit van een bepaald idee over ‘bestaan’: je ziet dat mooi in het boek ‘Geloven in een God die niet bestaat’ van Klaas Hendrikse. Kort door de bocht zegt Hendrikse: “Appeltaart bestaat en op iets als appeltaart kan je het begrip ‘bestaan’ toepassen. Maar aangezien God iets heel anders is dan appeltaart kun je het begrip ‘bestaan’ niet op God toepassen”. Hendrikse trekt daaruit de conclusie dat we geloven in een God die niet bestaat.
Caputo levert kritiek op beide vooronderstellingen. Hij zegt: “God is een uitnodiging, een roepstem om je bijvoorbeeld in te zetten voor je naaste. Een
roepstem om te gaan staan voor iets waarvan je niet weet of je het kunt, maar je neemt het risico om het toch te doen”.
Caputo legt uit dat ‘God’ lijkt op een begrip als ‘gastvrijheid’. Echte gastvrijheid is het wanneer je gastvrij bent voor iemand die niet welkom is. Natuurlijk is bijna iedereen gastvrij ten aanzien van vrienden of familie. Maar hoe zit het met gastvrijheid ten aanzien van mensen die je helemaal niet wilt ontvangen. Van wie je niets weet. Die net zo goed een gast kunnen zijn als een vijand (in het Latijn is “hospes” een woord voor gast en voor vijand). Echte ’Gastvrijheid’ is dus een soort onmogelijkheid, die soms toch werkelijkheid wordt, wanneer mensen die niet welkom zijn toch gastvrij ontvangen worden.
Zo is in de ogen van Caputo God een roepstem die soms werkelijkheid wordt. Maar die nog niet werkelijk is.
En daarom zegt Caputo: “God bestaat niet, God insisteert”.
Maar zul je dan zeggen: “Wanneer God insisteert, moet hij toch eerst bestaan?”
Pieter Huiser zal kijken hoe we naar dit begrippenpaar kunnen kijken. En hoe we met medeneming van dat wat mooi is in Caputo’s filosofie, toch kunnen zeggen dat God bestaat.
 
Info: Johan van der Kamp (06-51390861)
Locatie Kruiskerk, Venestraat 44