Hof van Lof

In nummer 2 van het Kerkmagazine wordt de tuin van de Vredeskerk uitgebreid besproken en getoond. Met toestemming van de uitgever publiceren we hierbij het artikel (klik op onderstaande afbeelding om het artikel te openen).


De werkgroep Hof van Lof komen maandelijks samen op de eerste woensdagmorgen van de maand om de tuinen rondom te onderhouden. Wat extra tijd is besteed aan het opknappen van de twee vakken rondom de platanen aan de oostkant van de kerk bij de fietsenrekken. De grond is daar heel schraal door de woekerende boomwortels die vrijwel aan de oppervlakte liggen. Door de jaren al vele malen beplant met diverse soorten planten maar steeds sloeg de aanplant niet aan. Helaas waren er ook altijd hondenuitwerpselen tussen de planten van de twee vakken te vinden waardoor het wieden niet altijd prettig was…

Aan het einde van de zomer is alle aanplant verwijderd en de grond zoveel mogelijk losgemaakt en van wortels ontdaan. Dit was pittig werk… nog pittiger werd toen we rondom de vakken loodzware betonnen banden hebben gelegd. Deze moesten ter plekke op maat gezaagd worden…
Hierdoor ontstonden er twee mooie perken met een opstaande hoge rand. Een gemeentelid sponsorde nota bene twee kuub zwarte grond die gehaald werd met een kar uit Bunschoten. Vele handen maakten lichter werk, nieuwe planten werden gepoot en worden t.z.t. uitgebreid. We zijn met u benieuwd wat de aanblik volgende voorjaar en zomer zal zijn!

 

Naast de kerk vindt u een tuin vol met bloemen en planten die verwijzen naar Bijbel en Liturgie. Een plek om op te zoeken, rust te vinden en je open te stellen. Een plek van ontmoeting. Tuinieren kun je omschrijven als een stukje grond herscheppen tot eigen Paradijs. Een tuin kan verwondering wekken en tegelijk uitdrukken: zo is het leven bedoeld en ik mag er zijn. Door te werken in de tuin, aan een stukje wereld, raken we aan een mysterie van leven en dood, een geheim, en worden we daardoor aangeraakt. De tuin wordt humus voor de ziel. Onze tuin is een tuin met verschillende kleurborders. Elke kleur roept bepaalde gevoelens op. Maar ook planten met Bijbelse namen komen er in voor.

In de stilte van een binnentuin
komen verhalen tot leven
als veelkleurige bloemen
tussen licht en schaduw.
Vijg en wijnstok vertellen
hun eigen verhaal.

Op de eerste woensdag van de maand werken we altijd in de tuin. Kom gerust eens langs om mee te genieten.

Op Paasmorgen 2020 zijn er video-opnamen gemaakt in de Hof van Lof bij de Vredeskerk (met dank aan Gideon Esveldt). De video is te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Veel kijkplezier!

  • Laatste update op .